perjantaina, kesäkuuta 13

Intialainen ateria osa 4: Naan-leipä ja KurkkuRaita

Intialaisen aterian kruunaa hyvät lisukkeet. Riisi on yksi, mutta mielestäni ateria kaipaa aina intialaista leipää ja raitaa. Tämä Naanleivän ohje on otettu Valion sivuilta. Kurkku-Raita on sovellettu Pastanjauhajilta.


Naan

Ainekset neljälle

5dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
50 g voita
2 dl maitoa
2 dl luonnonjogurttia.
Sekoita siivilöityihin jauhoihin suola ja ruokasooda. Lisää seokseen maito, jogurtti ja puolet sulatetusta voista. Sekoita nopeasti – älä vaivaa taikinaa liikaa, jotta se ei sitkisty. 
Paista naanit 275 asteessa 7–10 minuuttia*, kunnes pinnalla on ruskeita täpliä ja pinnan kuori kupruilee. Voitele kypsät leivät lopulla voisulalla. (Saat valkosipuli-naanleipää, kun lisäät valkosipulimurskaa voisulan joukkoon ennen voitelua)




Kurkku-Raita. '

pala kurkkua (200 g)
3 dl maustamatonta jogurttia
(1/2 tl tuoretta raastettua inkivääriä)
ripaus juustokuminaa, jeeraa
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl suolaa

tuoretta korianteria


Raasta kurkku ja sekoita siihen suola. Anna maustua hetken ja puristele ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa, lisää mausteet. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.



torstaina, kesäkuuta 12

Intialainen ateria, osa 3: Voi-kana, Butter Chicken

Jos menen syömään ulos intialaiseen ravintolaan, tilaan melkein aina voi(manteli)kanaa. Tämä resepti on muokattu parista paikasta, toinen on Intiainen kokki, joka postaa youtube-videoita: https://www.youtube.com/watch?v=5eMgECPDbAo, ja toista en enää edes muista.

Tulee muuten aika täydellistä!


Butter Chicken (Murgh Makhani)

600-800 g broileria ilman luita
marinadi:
2 dl   paksua jogurttia (tai juoksevampaa valutettuna)
2 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl garam masalaa
1 tl    suolaa
markhanikastike:
50 g   voita
1 tl  jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl     chilijauhetta
1,5 tl  garam masalaa
1 tl     kurkumaa
3 valkosipulin kynttä
3 sipulia
2 tl inkivääritahnaa
3 rkl  cashewpähkinöitä
2prk tomaattimurskaa
sokeria
(suolaa tarvittaessa)
0,5 dl kermaa
2 rkl   tuoretta korianteria silppuna

Leikkaa broileri isoiksi paloiksi (n. 4 x 4 cm). Lisää jauhoja, mausta ja sekoita jogurttiin. Anna maustua pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.
Valmista markhanikastike. Leikkaa sipulit kuutioksi (saa olla isoja palasiakin).Sulata voi kattilassa ja lisää siihen kaikki mausteet (sis inkivääri). Kuullota sipuleita voi-mausteseoksessa. Paista myös pähkinöitä hetken. Lisää sitten tomaattimurska ja anna hautua 10-15minuuttia. Mausta suolalla ja sokerilla. Kaada kastike blenderiin ja aja sileäksi. (tämän makhanin voi tehdä valmiiksi vaikka edellisenä päivänä tai aamulla)
Paista broilerit useammassa erässä pannulla (voissa). Kumoa paistetut broilerit syvemmälle pannulle tai pataan. Sekoita joukkoon markhanikastike ja anna kanan hautua ja imeä makua 10-20minuuttia. Lopuksi lisää kermaa, korianterisilppu ja tarkista suola. 


keskiviikkona, kesäkuuta 11

Intialainen ateria osa 2: Linssi-Dhal

Dhal tai suomeksi Dal on yksi arkisimmista ruuista intialaisessa ja nepalilaisessa keittiössä. Sitä on yleensä tarjolla joka aterialla. Muistan kun ensikerran maistoin Dal:ia Nepalissa, se mausteiden ilotulitus suussani. Olin taivaassa. Tässä yksi resepti.

Linssi-Dhal

Ainekset (4 annosta)

1 sipuli
3 tl kokonaista kuminaa
3 laakerinlehti
1 purkki paseerattuja tomaatteja
2 tl korianteria (jauhettuna)
1 tl kurkumaa (jauhettuna)
2-3 tl currymasalaa
chilijauhetta (oman maun mukaan)
4 dl gogreen punaisia linssejä (kuivia)
3 valkosipulin kynttä (lohkoina) (kuulotettuna koristeeksi)
öljyä ja suolaa tarvittaessa
Valmistus (20 min)
Kuullota sipuli öljyssä yhdessä kuminan ja laakerilehden kanssa.Kaada mukaan paseeratut tomaatit, sekoita. Lisää korianteri, kurkuma, currymasala ja chilijauhe. Anna kiehua n. 5 minuuttia. Kaada mukaan huuhdellut punaiset linssit ja anna kiehua kunnes linssit ovat pehmeät.

tiistaina, kesäkuuta 10

Intialainen ateria, osa 1: Peruna-pinaatticurry

Intialainen ruoka on niin hyvää. Intialainen kasvisruoka ansaitsee erityistä kiitosta. Rakastan ruuanlaittoa, ja varsinkin kun saa tehdä useampaa sorttia erilaisia sooseja.

Aloo Palak (pottu-pinaatticurry)

Ainekset neljälle

1 ps pakastepinaattia (tuore käy toki myös)
3 isoa pottua
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 pätkä inkivääriä
1-5 chiliä
1 rkl voita
2 rkl öljyä
1 rkl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 rkl korianterijauhoja
1 rkl jeeraa
1 tl suolaa
Koristeeksi
Jogurttia
Korianteria

Reseptin valmistusohjeet

Kuori ja kuutioi peruna. Laita perunat kattilaan (suolaa) ja kiehauta viisi minuuttia. Kattila pois liedeltä mutta perunat saa jäädä veteen.
Masalan tekeminen:
Kuori ja silpusta sipulit pieneksi. Voi ja öljy pannulle sekä sipulit. Kuori myös inkivääri ja silpusta se pannulle. Chileihin viilto ja pannulle. Kun sipulit alkavat ruskistua, ripottele mausteet perään. Sekoita masala tasaiseksi. Voi lisätä öljyä jos tarrautuu liikaa.
Tiputa pakastepinaatit sellaisenaan pannuun, ja pikkaisen vettä perään. sulata pinaatit masalaan (tuoreet pinaatit huuhtelun jälkeen pannulle sellaisenaan).
Kaada perunoista vesi pois ja perunat pannulle. Sekoita Aloo Palak hyvin ja tarkista perunoiden kypsyys. Paistele vielä hetki jos tarvitsee. Kaada tarjolle ja koristele Aloo Palak jogurtilla ja korianterin lehdillä. 


sunnuntai, kesäkuuta 1

Vihersmoothiekaava

Tämä smoothiekaava tänne talteen. Kopioitu ja suomennettu täältä.
Nämä siis blendataan smoothieksi.

1) Valitse näistä yksi nesteeksi (makeuttamaton): 3,5 dl
- mantelimaito
- soijamaito
- hamppumaito
- kookosmaito
- riisimaito
- kookosvesi / tavallinen vesi

2) Valitse yks vihreä (yksi iso kourallinen)
- lehtikaali
- pinaatti
- vihreä sokerijuurikas / sokerijuurikkaan vihreät osat? En tiedä saako näitä Suomesta
- lehtimangoldi

3)  Valitse hedelmä (2-4dl)
- banaani
- omena
- meloni
- mansikka
- mustaherukka
- mustikka
- vadelma
- mango
- päärynä
- persikka

4) Lisää superlisuke (lisää niin monta kuin haluat!)
- 1-2 rkl kasviperäistä proteiinijauhetta
- 1 rkl chiasiemeniä
- 1 rkl pellavasiemenrouhetta
- 1 rkl seesamisiemeniä
- 2 rkl avokadoa
- 1 rkl hampunsiemeniä
- 1 rkl pähkinävoita (maapähkinä, manteli)
- 1 tl-1rkl kookosöljyä, hamppuöljyä, tai pellavaöljyä
- 1 rkl raakakaakaota
- 1 tl inkivääriä
- 1-2 tl kanelia
- 1-2tl vanilja-aromia
- 1-2tl viherjauheita (esim. spiruliinaa)
- 1rkl maca-jauhetta

5) Lisää makeutus (ei pakollinen)
- 1 tl steviaa
- 1 tl agave(siirappia)
- 1 tl hakattuja taateleita

torstaina, huhtikuuta 17

Kanaa kantonilaisittain

No nyt on löytyn2yt kokeilujen jälkeen taas ihana kiinalainen kanaohje.
Tämä muistuttaa kantonilaista, mutta ei ole suoraan mistään reseptistä.

400g broileria
Liemi:
Kananmunan valkuainen
2rkl vettä
3rkl soijakastiketta
2rkl maizenaa

Vatkaa liemi ja uita maustamattomia kananfileitä siinä 10min.

Tämän jälkeen on kaksi vaihtoehtoa:

Vaihtoehto 1.
kierittele kananfileet maizenassa ja paista rapsakaksi öljyssä
Tarjoa kastikkeen* kanssa.

*Kastike rapsakalle kanalle:
öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 tl inkiväärimurskaa
2 rkl ruskeaa sokeria 
2,5dl kanalientä
1rkl maizenaa
(soijaa maun mukaan, kastike saa jäädä hieman makeaksi)

Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää sokeri ja inkiväärimurska. Kun sokeri on sulanut, lisää kanaliemi. Sekoita 1rkl maizenaa tilkkaan vettä ja suurusta kastike. Tarkista maku ja lisää soijaa tarvittaessa.


Vaihtoehto 2.
Ruskista kananpalat (huom, tällä kertaa ei pyöritellä maizenassa) öljyssä. Kun ovat saaneet väriä, lisää joukkoon muut aineet* ja anna kiehahtaa.

*muut aineet
Valkosipulia
inkiväärimurskaa
ruskeaa sokeria
kanalientä
maizenaa
(soijaa maun mukaan)


Molemmat vaihtoehdot ovat varsin maukkaita. Idea on että vaihtoehto 1 muistuttaa enemmän friteerattua kanaa kastikkeineen, ja vaihtoehto 2 taas on "perinteinen" kiinalainen lihasoosi.
Molemmat toimii todella hyvin paistetun riisin kanssa!

lauantaina, tammikuuta 18

Maailman paras marjapiirakka

Nyt tää resepti talteen. Maailman paras marjapiirakka, eli mamman marjapiirakka eli mustikkapiirakka.



150g voita (kyllä, voita ei mitään margeriinia)
1,25dl sokeria
1 kananmuna
1,5dl pottujauhoja
1,5dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhoja



Vaahdota voi ja sokeri kunnolla ja lisää muna + jauhot. Levitä pohja voilla voideltuun vuokaan.
Tee täyte: 
prk kermaviiliä ja ei mitään kevyttä versiota
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria

Sotke massa ja kaada se pohjan päälle. Ripottele mustikat joku 400g (mieluiten itsepoimitut) sinne tänne täytteen sekaan. Uunissa 180 astetta, keskitasolla 30min.