Kesärulliin olen tutustunut jo vuonna 2007, jolloin pääsin osallistumaan khmeriruuan kokkauskurssille Kambodzhassa. Tästä minulla on oikeasti sertifikaattikin! Kurssilla tehtiin paljon muutakin, mutta myös näitä kesärullia, jotka ovat ilmeisesti alunperin(?) Vietnamilaisia. Vai kukapa voi oikeasti tietää?
Kyse on siis tuoreista kevätrullista (fresh spring rolls), riisipaperiin kääritään täytteitä, mutta tätä ei friteerata vaan syödään ns. raakana. Kambodzhassa rulliin ei kääritä vermisilliä, mutta Vietnamissa se taitaa kuulua perustäytteeseen. Molemmat vaihtoehdot ovat varsin raikkaita ja kevyitä.
Aloita sekoittamalla dipin ainekset, jotta se ehtii maustua sopivasti ennen syöntiä.
Dippi kesärullille:
1 dl vettä
2 rkl kalakastiketta
1 rkl tummaa sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl chilirouhetta
2 tl sambal oelek-kastiketta
tuoretta korianteria
Silppua valkosipuli ja sekoita kaikki aineeet keskenään.
Sitten kesärullien täytteen kimppuun.
Kesärullat vietnamin tapaan:
Riisivermisilliä (nuudelia) semmoinen sopiva puntti
Cashewpähkinöitä noin desi
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta basilikaa
puolikas keltainen paprika
desi katkarapuja
avokado
sitruunamehua
suolaa, pippuria
1 rkl seesamiöljyä
Keitä
riisivermisillli, tämä kypsyy sitten tosi nopeaa. Valuta ja huuhtele
kylmällä vedellä. Leikkele saksilla pieneksi. Silppua paprika ja yrtit.
Viipaloi avokado ja marinoi sitä sitruunamehulla, suolalla ja
pippurilla.
Sekoita vermisilli, pähkinät, yrtit, paprika, katkaravut,
marinoitu avokado ja valuta päälle hieman seesamiöljyä.
Riisipaperipaketin kyljessä on usein hyvät ohjeet
taitteluun.
Liota riisipaperiarkkeja vedessä, kunnes ovat pehmenneet.
Laita noin ruokalusikallinen täytettä keskelle arkkia ja taittele, kuten
kevätrullatkin. Nämä eivät kestä kovin kauaa, joten on hyvä syödä heti. Näitä voi syödä puikoilla tai ihan hyvin käsin. Tarkoitus siis syödä dippailemalla käärylettä kastikkeeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti